Ervaringsgerichte Therapie

Hoe is het nu?

Ieder mens beschikt over het vermogen om zichzelf te helen. Zoals een wond zichzelf kan herstellen, soms met een beetje hulp, zo kun je als persoon ook herstellen van verlies of trauma. Essentieel voor dit herstel is om echt stil te staan en te kijken naar wat er gaande is in jezelf. Dit begint ermee om jezelf eerlijk en met nieuwsgierigheid de vraag te stellen: ‘Hoe is het nu’?

Alle idee├źn, emoties en andere gevoelens zijn welkom. Het klinkt eenvoudig maar dat is het in de praktijk natuurlijk juist vaak niet. Als ervaringsgerichte therapeut kan ik je helpen om de liefde en stevigheid in jezelf te (her)vinden die zo nodig zijn om ook naar pijnlijke en moeilijke ervaringen te kijken. Om zo een proces van heling in gang te zetten.

Je mag er helemaal zijn. In therapie zal je stapje voor stapje werken aan het herstel van contact tussen delen in jezelf. Contact tussen hoofd en lijf, tussen verstand en gevoel, tussen jou en je partner. Ik gebruik hierbij een beproefd model, ontwikkeld door Riekje en Jan Boswijk, gebaseerd op Gestalt Psychologie, Boeddhistische psychologie, mindfulness en diverse andere invloeden.

Gedachtegoed

Gestalt Psychologie

Gestalt gaat over contact maken met jezelf, en via jezelf, met de ander. Zonder trucjes, zonder afleiding. In therapie gaat het over het afronden van 'unfinished business' en het in staat zijn om vervulling te vinden in het leven.

Mindfulness

Mindfulness draait om het steeds opnieuw in aandacht aanwezig zijn bij datgene wat zich hier-en-nu voordoet. De oefening in liefdevolle aandacht is de sleutel tot meer zelfbewustzijn en is de basis voor effectieve therapie.

Psychosynthese

Psychosynthese gaat over licht werpen op de schaduwkanten in jezelf. Dit begint met het leren kennen van je 'zelf' als persoon in alle rollen, motivaties, reflexen inclusief de blinde vlekken. In therapie werken we veel met visualisaties en geleide fantasie├źn. Door zo naar je onbewuste zelf te kijken, ontdek je steeds iets nieuws, ook aan hoe je met anderen om gaat. Zo ontstaat zelfbewustzijn en meer vrijheid om met ander gedrag te experimenteren.

Bio-energetica

De Bio-energetica legt de nadruk op de lichamelijke kant van trauma. Door te werken met lijfelijk opgeslagen blokkades, wordt 'bevroren levensenergie' bevrijd. De therapie draait voor een groot deel om fysieke oefeningen: lichaamswerk.

Close Menu